Kentdeha – DEHA TV Radyo

Yapılandırmada Ödeme İçin Son Gün

Yapılandırmada Ödeme İçin Son Gün
9 views
31 Temmuz 2023 - 14:10

“Yüzyılın Vergi Affı ve Borç Yapılandırması” başvuru süreci, 3 Temmuz 2023 tarihinde sona erdi. Matrah ve vergi artırımı başvurularıyla borç yapılandırma için son tarih, peşin ödeme veya taksitle ödemede ilk iki taksit için bugün son gün.

Bugün İlk İki Taksit Veya Peşin Ödeme Günü

Borç yapılandırması ve vergi/matrah artırımı başvurularında, peşin ödemeyi tercih edenlerin tüm tutarı, taksitli ödemeyi tercih edenlerin ise birinci ve ikinci taksitlerini bugün ödemeleri gerekmekte.

Borç yapılandırmasında, ana borç üzerinde indirim yapılmıyor. Ancak, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezası ve bu cezaya ilişkin gecikme zammının tahsilinden vazgeçiliyor. Ayrıca yapılandırılan borcun peşin ödenmesi durumunda, yıllık yüzde 9 olarak hesaplanan Yİ-ÜFE faiz tutarının yüzde 90’ı siliniyor.

Matrah ve vergi artırımı yapan mükellefler, bazı istisnalar dışında, bu artırımı yaptıkları yıl veya yıllar için vergi incelemesi yapılmama garantisi elde ediyorlar. Yani, mükellefler, düşük bir “sigorta primi” ödeyerek vergi incelemesinden muaf olabiliyorlar. Peşin ödeme durumunda ise, yüzde 10 indirim uygulanıyor.

Borç yapılandırması ve matrah/vergi artırımı için peşin veya ilk iki taksit ödemeyi yapamayan mükellefleri ciddi yaptırımlar bekliyor. Bu durumdaki mükellefler, yapılandırma haklarını kaybediyor ve borçları yapılandırma öncesine dönebiliyor.

7440 sayılı kanun kapsamında, ödeme yapamayan mükelleflere Katsayısız Özel Ödeme adında bir hak daha tanındı. Bu düzenlemeye göre, mükellefler, 31 Ağustos 2023 tarihine kadar geçen süre için hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte tutarların tamamını ödemeleri durumunda, katsayı uygulanmaksızın kanundan yararlanabilecekler. Ancak, bu durumda peşin ödeme indirimlerinden yararlanamayacaklar.

EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin