Kentdeha – DEHA TV Radyo

Antik Çağ Parfüm Çalışmaları Konferansına Büyük İlgi

Antik Çağ Parfüm Çalışmaları Konferansına Büyük İlgi
33 views
09 Haziran 2023 - 11:34

17 Mayıs 2023 tarihinde Troya Müzesi’nde dünyada ilk defa “Parfümün Mitolojisi ve Parfüm Tanrıçası” Doktorant Meryem Karakurt tarafından verilen konferansta anlatıldı.

“Hikâyeyi Troya’da Anlatmak Benim İçin Gururdur”

2013 yılında “Antik Çağ’da Parfüm” çalışmalarına başlayan, uzmanlığını bu alanda tamamlayan Doktorant Meryem Karakurt, dünyada ilk defa Troya Müzesi’nde Anadolu merkezli parfümün başlangıç noktasında konferans verdi.

Konferansın ardından şimdiye kadar hiçbir müzede sergilenmeyen parfüm tanrıçası heykelini katılımcılarla buluşturan Karakurt, konferansta şunları söyledi: “Dünyada bir ilke imza atmak her zaman çok zordur fakat bilimin ışığında bilge bilim insanlarıyla birlikte çalışmak her zaman bu zorluğu kolaylaştırır. Yaklaşık olarak 10 yıldır üzerinde çalışmış olduğum “Antik Çağ’da Parfüm” konusunu ilk olarak mitolojik hikâyenin başlangıç noktasında Troya’da anlatmak benim için büyük bir gururdur. Anlatmak kadar gurur veren diğer bir konu ise dünyada ilk defa bir müzede parfüm tanrıçasının heykelinin sergilenmesidir” dedi.

Doktorant Karakurt sözlerine “Sanatçı Ozan Varel ve Pınar Bayrakçı ile sanat galerisinde uzun uzun toplantılar yaptık. Bu toplantılar sonucunda sanatçı Varel binlerce yıl sonra parfüm tanrıçasının heykelini yeniden yonttu ve Troya Savaşı’nın anlatıldığı Homeros’un eserinde geçen çiçekler tarafımca tek şişede deneysel arkeoloji metoduyla hazırlandı. Binlerce yıllık koku ve Parfüm Tanrıçası ile parfümün doğuş noktasında Troya’da buluştu” diyerek devam etti.

Karakurt son olarak konuyu ilk duydukları andan itibaren desteklerini esirgemeyen Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük ve Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan’a ve tüm müze çalışanlarına ayrıca teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR