Kentdeha – DEHA TV Radyo

Çal Karasında Hasat Devam Ediyor

Çal Karasında Hasat Devam Ediyor
8 views
05 Eylül 2023 - 14:36

Denizli’nin Çal ilçesinde coğrafi işarete sahip ilçenin en önemli üzüm çeşidi olan Çal karasında hasat devam ederken, bu yıl kilogram fiyat beklentisi 40-45 TL olarak açıklandı.

Ziraat Odası Başkanı Haşim Çil, “Çal Karasında Fiyat Beklentimiz 45 TL”

Denizli’nin yetiştirdiği üzümleriyle ünlü Çal ilçesinde üzüm hasadı devam ediyor. Bölgede uzun bir aradan sonra aşırı yağışlarla birlikte ortaya çıkan ve üzüm bağlarına büyük zarar veren “Mildiyö” hastalığı nedeniyle ürün rekoltesinde büyük düşüş yaşanması bekleniyor.

Çal Ziraat Odası Başkanı Haşim Ahmet Çil de ilçede toplam 380 bin dekar civarında tarım arazisi bulunduğunu, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 150 bin dekardan fazla üzüm bağının bulunduğunu dile getirdi. Bağcılığın Çal için bir kültür, bir hayat, bir üretim şekli olduğuna dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Haşim Çil, “Bağcılık, üzüm üreticiliği ilçemizin en büyük gelir kaynağıdır. En fazla üretildiği ürün özellikle de Çal denilince tabii ki coğrafi işaretini almış olduğumuz Çal Karası üzümümüz akla geliyor” şeklinde konuştu.

Verime oturmuş bir üzüm bağının bir dekarlık maliyetinin 2 bin TL’yi bulduğuna dikkat çeken Haşim Çil, “Üzüm üreticimizin dekar başına maliyeti 2 bin TL iken ne yazık ki mildiyö hastalığı nedeniyle bir salkım üzüm alınamayacak bağlarımız var. Bunun üzerine de ortaya çıkan mildiyö hastalığı tamamen belimizi büktü” ifadelerini kullandı.

Bağlardaki hastalık nedeniyle çok az miktarda üzüm hasadının yapılacağına dikkat çeken Başkan Haşim Çil, “Bu yıl üzümde rekoltemiz çok az olacak. Üzümün fiyatlandırılmasında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıklamış olduğu kuru üzüm fiyatlarında iyi bir fiyat açıklanmasını bekliyoruz. Şaraplık üretimin çeşitlerinin neredeyse tamamı ilçemizde mevcut onlar da bu Çal Karası ve Sultaniye’ye verilen fiyata göre de arada derecelendiriliyor, fiyatlandırılıyor” dedi.