Kentdeha – DEHA TV Radyo

Düğün Ritüelleri ile Özdeşleşen Koku: Karanfil

Düğün Ritüelleri ile Özdeşleşen Koku: Karanfil
Meryem Karakurt( [email protected] )
121 views
27 Mart 2023 - 0:00

Karanfiller; 2 bin yılı aşkın, zengin bir tarihe sahip sevilen bir çiçektir. Tarihsel olarak karanfillerin, iyileştirici özellikleri nedeniyle Yunanistan ve Roma’da büyük saygı gördüğü ve eski Mısırlılar tarafından güçlü sembolizmleri nedeniyle önem verildiği kayıt altına alınmıştır. Modern zamanlarda ise karanfil birçok durumda popüler bir çiçek olmaya devam ediyor ve çeşitli terapötik nedenlerle kullanılıyor.

Tarihsel olarak incelendiğinde, Eski Yunanlılar ve Romalıların, tıbbi özellikleri için karanfili kullandıkları, bitkinin çiçek kısmının yaraları iyileştirebilecek ve genel sağlığı düzenleyecek antiseptik özelliklere sahip olduğuna inanıyorlardı. Hatta Yunan filozof Dioscorides, ünlü kitabı De Materia Medica’da karanfilin faydalarından bahsetmiştir.

Karanfiller, festivaller ve diğer törenler sırasında giyilen çelenklerde ve başa takmak için kullandıklarından antik Roma’da da oldukça değerliydi. Çok ilginçtir ki bu gelenekler günümüze kadar devam etmiş, karanfiller genellikle düğün, mezuniyet gibi özel günlerde buketlerde ve çiçek aranjmanlarında yer almıştır.

Aynı zamanda karanfillerin, sembolizmleri nedeniyle eski Mısırlılar tarafından da büyük saygı gördüğü bilinmektedir. Tanrıların çiçeğe kötü ruhları savuşturabilecek ve hastalıklara karşı koruyabilecek ilahi güçlerle kutsadığına inanıyorlardı. Bu sebeple karanfiller genellikle cenaze, düğün gibi dini törenlerde kullanılırdı ve karanfilleri alanlara uğur ve bereket getirdiği düşünülürdü.

Daha yakın zamanlarda, karanfillerin iyileştirici özellikleri modern araştırmacılar tarafından yeniden keşfedildi. Çalışmalar, karanfillerin anti-inflamatuar ve anti-bakteriyel özelliklere sahip bileşikler içerdiğini ve bu nedenle boğaz ağrısı, mide ülseri ve hatta kanser dâhil olmak üzere çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde faydalı olduğunu göstermiştir. Çiçek, uçucu yağlarının gevşemeyi teşvik ettiği ve stresi azalttığı bilinen aromaterapide de kullanılmıştır.

Bugün özellikle Ege ve Akdeniz coğrafyasında düğün törenlerinde gelinlerin karanfil kolye yaptıkları bilinmektedir. Yüzyıllardır devam eden bu gelenek karanfil kokusuyla gelinin özdeşleşmesini sağlamıştır. Bir koku ile ritüelin birleştiğini görmek ise yaşayan toplumların hatta birbirini görmeyen insanların kültürel anlamda koku yolculuğu yapmalarını sağlamıştır.

Sonuç olarak karanfil, yüzyıllardır değer verilen gelenekleri ve iyileştirici özellikleriyle zengin ve çeşitli bir tarihe sahiptir. Çiçeğin basit güzelliği veya tedavi edici faydaları günümüzde birçok kişi tarafından popüler bir çiçek olmaya devam etmesini sağlamaktadır. Her ne kadar cenaze çelenklerinin yapımında kullanılsa da karanfil düğün gibi insanların en mutlu anlarına şahit eden yeniden doğuşun çiçeği olarak değerlendirmek yanlış olmayacaktır.

Doktorant Meryem Karakurt

NOT: Yazıların tüm hukuki sorumluluğu yazarlara aittir.