Kentdeha – DEHA TV Radyo

Kokuların Kraliçesi: Gül

Kokuların Kraliçesi: Gül
Meryem Karakurt( [email protected] )
21 views
08 Mayıs 2023 - 0:00

Geçmişi antikçağa dayanan gül, güzel kokularıyla bilinmekte ve yaygın olarak parfüm yapımında kullanılmaktadır. Pek çok gül türü arasında antik parfüm gülü (Rosa Damascena) dönemin en önemli ve yaygın olarak kullanılanlarından biridir. Bu haftaki köşe yazımızda, antikçağ parfümlerinde kullanılan gülün tarihini ve önemini keşfedeceğiz.

Günümüz Suriye’sinde ortaya çıkan eski parfüm gülü, en az MÖ 2000’den beri parfüm yapımı için yetiştirilmektedir. Gül, kutsal bir çiçek olarak kabul edildiği eski Mısır’da yaygın olarak kullanılmış, Mısırlılar ise onu sadece bir parfüm olarak değil, aynı zamanda dini törenlerde, tıbbi amaçlarla, yaşam ve gençleşmenin sembolü olarak da kullanmışlardır.

Tarih boyunca, eski parfüm gülü lüks, incelik ve romantizm ile ilişkilendirilmiştir. Aroması, kraliyet ailesi ve dünya liderleri tarafından kullanılmıştır. Antik Roma’da ölüm kokusunu maskelemek ve misafirleri etkilemek için gül kokusunu kullanmışlar, daha sonra Viktorya döneminde gül parfümü daha da popüler hale gelmiştir. Kadınlar “çay önlüğü” adı verilen ve gül parfümü kokan uzun elbiseler giymişlerdir.

Eski parfüm gülü kullanılarak parfüm yapımı, dikkatli ve ayrıntılı bir süreç gerektirir. İşlem, daha sonra konsantre halinde işlenen ve taşıyıcı yağlara eklenen yağı çıkarmak için gül yapraklarının buharla damıtılmasını içerir. Sonuç; tatlı, çiçeksi bir kokuya sahip hoş kokulu bir parfümdür. Bugün, antik parfüm gülü, özellikle parfümlerde, kozmetiklerde, yiyecek ve içeceklerde aroma maddesi olarak kullanıldığı Orta Doğu’da hala çok talep görmektedir. Doğal özellikleri nedeniyle, eski parfüm gülü aromaterapide bir ruh hali artırıcı olarak ve stresten kurtulmaya yardımcı olmak için de kullanılır.

Sonuç olarak, antikçağda yapılan parfümlerin özünü oluşturan gülün tarihi ve önemi, kokusunun kalıcı çekiciliğini göstermektedir. Antikçağlardan günümüze lüks ürünün kokusu, tıbbi, dini ve sembolik nitelikleri için kullanılmıştır. Eski zamanlarda parfüm gülünün tatlı ve çekici aroması, onu parfüm endüstrisinde sevilen bir bileşen haline getirmiş ve bugün insanları büyülemeye ve ilham vermeye devam etmektedir.

Doktorant Meryem Karakurt

NOT: Yazıların tüm hukuki sorumluluğu yazarlara aittir.